مصرف روزانه لیموترش یا آبلیمو برای اکثر افراد بی خطر است اما رعایت اعتدال در هر چیزی جزو واجبات است… علی الخصوص برای برخی گروه های آسیب پذیر که در این مقاله به شما معرفی خواهیم کرد.
مصرف لیمو برای همه افراد مناسب نیست و در برخی موارد می تواند خطراتی را برای سلامتی ایجاد کند! مطالعات نشان می دهند که ترکیبات اسیدی و مواد فعال موجود در لیمو ممکن است برای افراد خاص، مانند کسانی که از بیماری رفلاکس اسید معده (GERD) رنج می برند، ناراحتی های گوارشی، آسم یا تشنج دارند و یا دارای حساسیت های دندانی هستند، مشکل ساز شود. همچنین در برخی از افراد، مصرف لیمو احتمال دارد واکنش های آلرژیک یا تداخل با داروها ایجاد کند. (
منبع)
چه کسانی نباید لیمو ترش بخورند؟ عوارض مصرف آبلیمو برای گروه های خاص
1- افراد دارای رفلاکس معده
اسید سیتریک موجود در لیمو می تواند منجر به کاهش pH معده شود که این امر تحریک عصب واگ و افزایش بازگشت اسید به مری را به دنبال دارد. مطالعات نشان می دهد که مصرف مرکبات، از جمله لیمو ممکن است علائم سوزش سر دل و
رفلاکس معده را تشدید کند و برای بزرگسالان و کودکان با معده حساس و بیماران مبتلا به GERD توصیه می شود از مصرف آن اجتناب کنند یا مقدار مصرف را کاهش دهند.
همچنین ترکیبات اسیدی موجود در لیمو (به ویژه اسید سیتریک) ممکن است دیواره های مخاطی معده و روده را تحریک کرده و روند بهبود زخم ها را کند نماید. مطالعات حیوانی نشان داده اند که مصرف مکرر مواد اسیدی می تواند تولید موکوس محافظ را کاهش دهد و موجب التهاب بیشتر شود.
در ضمن از آنجایی که شیمی درمانی اغلب باعث حساسیت معده و تهوع می شود. مصرف لیمو به دلیل اسیدیته بالا می تواند مخاط معده را تحریک کرده و علائمی مانند تهوع، استفراغ و سوزش معده را تشدید کند.
مصرف لیمو به دلیل محتوای اسیدی بالا می تواند محیط معده را اسیدی تر کرده و به باکتری هایی مانند Helicobacter pylori کمک کند تا سریع تر رشد کنند. این موضوع ممکن است علائم عفونت های معده، نظیر درد و التهاب را تشدید کند.
2- افراد دارای سندرم روده تحریک پذیر (IBS)
مصرف لیمو به دلیل خاصیت اسیدی و توانایی تحریک حرکت های پریستالتیک روده (Peristalsis)، می تواند علائمی نظیر نفخ، اسهال یا حتی یبوست را در بیماران IBS افزایش دهد. یک تحقیق بالینی تأیید کرده است که مصرف مرکبات در این افراد با بروز علائم شدیدتر همراه است.
3- افراد با بیماری التهابی روده
بیماران مبتلا به IBD، شامل
بیماری کرون (Crohn's disease) و کولیت اولسراتیو (Ulcerative colitis)، به علت حساسیت دیواره های روده به مواد تحریک کننده، پس از مصرف لیمو با افزایش علائم التهابی مواجه می شوند. پژوهش ها نشان داده اند که اسیدها و ترکیبات فیتوشیمیایی خاص در مرکبات می توانند فعالیت سلول های التهابی را افزایش دهند.
مصرف زیاد لیمو می تواند تعادل اسید و باز بدن را به سمت اسیدی تغییر دهد و این موضوع در طولانی مدت منجر به کاهش جذب کلسیم از روده می شود که برای افراد مبتلا به پوکی استخوان خطرناک است.
4- افراد حساس به مرکبات
حساسیت به مرکبات می تواند به صورت علائم پوستی مانند خارش، کهیر و در موارد شدیدتر آنژیوادم (تورم سریع بافت ها) بروز پیدا کند. این واکنش ها به طور کلی به دلیل وجود مواد شیمیایی مانند لیمونن و اسید سیتریک است که در برخی افراد به عنوان آلرژن عمل می کنند.
همچنین مصرف بیش از حد لیموترش، به دلیل احتمال کاهش سطح هیدراتاسیون باعث افزایش خشکی و تحریک پوست می شود و می تواند دوباره در افرادی که قبلاً پوست خشکی داشتند، ایجاد مشکل کند.
لیمونن (Limonene)، فلاونوئیدها (Flavonoids) و اسید سیتریک موجود در لیمو می توانند به عنوان محرک عمل کرده و واکنش های آلرژیک تنفسی یا پوستی را در افراد حساس تشدید کنند. علائم ممکن است شامل کهیر، خارش و در موارد شدید، با تنگی نفس همراه باشد.
5- افراد مبتلا به بیماری های کلیوی
استفاده زیاد از لیموترش ممکن است به دلیل مقادیر بالای اگزالات (Oxalate)، خطر تشکیل سنگ های کلیوی کلسیمی را افزایش دهد. تحقیقاتی نشان داده اند که مصرف منظم مواد غنی از اگزالات ممکن است دفع اگزالات ادراری را افزایش داده و باعث تشکیل سنگ های جدید شود.
6- افراد با مشکلات دستگاه ادراری
اسید سیتریک موجود در لیمو می تواند با افزایش اسیدیته ادرار، دیواره های مثانه را تحریک کند و باعث التهاب یا تشدید علائم اختلالات مثانه شود. برخی متخصصین می گویند که این تأثیر در افراد مبتلا به سیستیت بینابینی (التهاب مزمن مثانه) بیشتر مشاهده می شود.
7- افرادی که قرار است جراحی انجام دهند
مصرف آبلیمو ترش به دلیل خاصیت ضد انعقادی ترکیبات فلاونوئیدی ممکن است باعث افزایش خطر خونریزی در طی یا پس از جراحی شود. علاوه بر این، لیمو می تواند با برخی داروهای بیهوشی تداخل ایجاد کرده و اثرگذاری آن ها را کاهش دهد.
لیمو می تواند با داروهایی مانند مهارکننده های آنزیم مبدل آنژیوتانسین (ACE inhibitors)، داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی (NSAIDs) و داروهای کاهنده فشار خون، تداخل داشته باشد.
8- افراد با سطح پتاسیم بالا در خون
لیموناد و سایر محصولات حاوی آبلیمو ممکن است سطح پتاسیم خون را به دلیل وجود مقادیر قابل توجهی از این ماده افزایش دهند. این افزایش می تواند در بیماران مبتلا به هایپرکالمی (Hyperkalemia) باعث تشدید مشکلات قلبی و عصبی شود.
اسید سیتریک موجود در لیمو با برخی داروهای قلبی، به ویژه داروهای مهارکننده ACE و بتابلاکرها (Beta blockers) تداخل دارد و اثرات آنها را کاهش می دهد.
9- افراد با سوء تغذیه
اگرچه لیمو سرشار از ویتامین C است که می تواند به تقویت سیستم ایمنی کمک کند، اما مصرف بیش از حد آن ممکن است تعادل اسید و باز بدن را مختل کرده و
سیستم ایمنی بدن را دچار اختلال و تضعیف کند. این موضوع باعث وخیم تر شدن حال افرادی می شود که دچار سوء تغذیه هستند.
مصرف لیمو به دلیل خاصیت تحریک کنندگی سیستم ایمنی و ترکیبات بالقوه التهابی، می تواند در برخی موارد منجر به بدتر شدن علائم بیماری های خودایمنی نظیر لوپوس (Lupus) یا آرتریت روماتوئید (روماتیسم مفصلی) شود. توصیه می کنیم این افراد از مصرف زیاد مرکبات پرهیز کنند.
10- افراد دچار خشکی دهان
اسید سیتریکی که در لیموترش وجود دارد، غدد بزاقی را تحریک می کند؛ اما در افرادی که دچار خشکی مزمن دهان هستند، ممکن است این تحریک کافی نباشد و در عوض باعث افزایش احساس خشکی و تحریک مخاط دهان شود.
مصرف لیمو به دلیل خاصیت اسیدی بالا می تواند ناحیه تبخال را تحریک کرده و دلیلی برای گسترش آن شود. همچنین برای کسانی که آفت های دهانی دارند نیز مضر است و روند بهبود زخم های دهانی را به تأخیر می اندازد.
11- زنان باردار با تهوع صبحگاهی شدید
استفاده کردن مقدار کمی لیموترش یا آبلیمو برای برخی زنان باردار تسکین دهنده است اما اسیدیته بالای آن در زنان مبتلا به تهوع شدید باعث تحریک بیشتر معده و افزایش دفعات استفراغ می شود.
12- افراد دارای میگرن و سردرد سینوسی
اسید سیتریک موجود در لیمو ترش امکان دارد با تحریک بیشتر بافت های سینوسی ملتهب، باعث افزایش فشار و تشدید سردردهای سینوسی شود. همچنین مطالعات نشان داده است که مصرف مرکبات، از جمله لیمو، به دلیل وجود تیرامین (Tyramine) و ترکیبات دیگر می تواند محرک حملات میگرنی در برخی افراد دارای پیش زمینه باشد.
13- افراد دیابتی با قند خون ناپایدار
لیموترش شاخص گلیسمی (GI) پایینی دارد اما مصرف زیاد آن، به علت محتوای اسید سیتریک و اثرات متابولیکی بر کبد و پانکراس، سطح قند خون را تحت تأثیر قرار می دهد. شاخص گلیسمیک، سرعت تبدیل کربوهیدرات های غذا به قند خون را نشان می دهد. در کل می خواهیم بگوییم که این تأثیرگذاری می تواند در بیماران دیابتی که کنترل و
تنظیم قند خون شان ناپایدار است، مشکل ساز باشد.
14- افراد با فشار خون پایین
لیمو ترش تازه و نوشیدنی های حاصل از آن امکان دارد اثرات کاهش دهنده فشار خون داشته باشند. این خاصیت به دلیل وجود پتاسیم و ترکیبات فلاونوئیدی است که می تواند برای افراد با فشار خون پایین، مشکلاتی نظیر سرگیجه و ضعف ایجاد کند.
15- افراد با حساسیت به نور
لیمو ترش دارای ترکیبات فوروکومارین (Furanocoumarin) است، از این رو می تواند سطح فوتوسنسیویتی را در افرادی که به نور حساسیت دارند، افزایش دهد. پس افراد حساس به نور خورشید، به محض قرار گرفتن در معرض آن، احتمال دارد در بدن خود شاهد بثورات پوستی، قرمزی و حتی تاول شوند.
تداخل لیمو با داروها و تأثیر آن بر سلامتی کلیه ها
لیمو می تواند اثر برخی داروها مانند داروهای ضدالتهابی یا کاهش فشار خون را تغییر دهد. همچنین اسید لیمو ممکن است با برخی داروهای بیهوشی در جراحی ها تداخل داشته باشد و عوارض جبران ناپذیری ایجاد کند. به عنوان مثال فردی که داروی ضدالتهاب مصرف می کند، ممکن است با مصرف همزمان لیمو دچار خونریزی و
زخم معده شود.
باید اضافه کنیم که لیمو به دلیل داشتن پتاسیم بالا ممکن است برای افرادی که دچار نارسایی کلیه هستند، مشکل ساز شود. پتاسیم اضافی می تواند سطح الکترولیت ها را در بدن مختل کند و اگر ضعف عضلانی، ضربان قلب نامنظم و اختلال در تعادل بدن داشتید، سریعا به پزشک مراجعه کنید.
اثرات لیمو بر پوست و حساسیت های مرتبط با آن
اگر از آبلیمو روی پوست خود استفاده می کنید، از قرار گرفتن در معرض نور خورشید خودداری کنید. ترکیبات شیمیایی موجود در لیموترش مانند پسورالن (Psoralen) می توانند در تماس با نور خورشید واکنش داده و به التهاب و سوختگی شدید پوست با نشانه های قرمزی، تاول و لکه های پوستی منجر شوند. این پدیده به ویژه در افرادی که پوست حساسی دارند، بیشتر دیده می شود و فیتوفوتودرماتیت (Phytophotodermatitis) نام دارد.
مطالعات نشان داده اند که مصرف مداوم مرکبات و قرار گرفتن در معرض نور خورشید می تواند خطر ابتلا به سرطان پوست را افزایش دهد. این به دلیل ترکیبات فعال در لیمو است که در پوست تجمع می یابند و با اشعه UV واکنش می دهند. از راهکار پیشگیری میتوان به استفاده از ضدآفتاب مناسب و جایگزینی لیمو با میوه های غیر اسیدی اشاره کرد.
افرادی که به لیموترش حساسیت دارند ممکن است با علائمی مانند کهیر، خارش و ورم پوست مواجه شوند.
مضرات آب لیمو ترش بر مینای دندان
آبلیمو حدود 5 تا 6 درصد اسید سیتریک دارد و مصرف مداوم آن می تواند به مرور زمان باعث آسیب جدی به مینای دندان شود و حتی لایه سخت خارجی دندان را فرسوده کرده و به لایه زیرین آن یعنی عاج دندان برسد.
عاج دندان لایه ای است که زیر مینا قرار دارد، از اعصاب دندان محافظت می کند و ساختار اصلی حمایت کننده دندان به شمار می رود. این مسئله به ویژه برای افراد سیگاری یا کسانی که مینای دندان ضعیفی دارند، جدی تر است.
نکات مهم برای به حداقل رساندن اثرات آب لیمو بر مینای دندان
برای کاهش تأثیر لیموترش روی مینای دندان، بهتر است ابتدا آب لیمو را با آب سرد به نسبت مساوی ترکیب کنید، زیرا آب سرد میزان حل شدن اسید آبلیمو را کاهش داده و آسیب کمتری به مینای دندان وارد می کند. همچنین هنگام نوشیدن، از نی استفاده کنید تا مایع مستقیماً به پشت دهان منتقل شده و کمتر با دندان ها تماس پیدا کند. پس از نوشیدن آب لیمو ترش، دهان خود را با آب معمولی شستشو دهید تا بزاق دهان متعادل شده و فرآیند تقویت مینای دندان آغاز شود.
توصیه می کنیم مسواک زدن را به یک ساعت بعد از مصرف آب لیمو موکول کنید، زیرا مینای دندان ممکن است در اثر اسید نرم شده باشد و مسواک زدن فوری می تواند به آن آسیب برساند. علاوه بر این، شب ها از دهان شویه حاوی فلوراید استفاده کنید تا مینای دندان تقویت شود. در نهایت آخرین توصیه ما این است که می توانید به جای آب لیمو از چند قطره روغن اسانس لیمو استفاده کنید تا اثرات مخرب آن بر دندان ها کاهش یابد. (منبع)
سوالات متداول
1- آیا لیمو ترش برای افراد دارای کبد چرب ضرر دارد؟
استفاده بیش از اندازه آبلیمو، به دلیل محتوای اسیدی بالا و افزایش بار کاری کبد، منجر به افزایش استرس اکسیداتیو و التهاب در بافت کبد می شود. این موضوع می تواند وضعیت
کبد چرب غیرالکلی (NAFLD) را بدتر کند.
2- آیا زنان شیرده نباید لیموترش و آبلیمو بخورند؟
اگر مادر در دوران شیردهی خود از لیموترش زیاد استفاده کند، عیناً شاهد نارضایتی و کاهش میل نوزاد به تغذیه خواهد بود! زیرا شیرش تغییر طعم خواهد داد و دلیل آن هم، اسیدیته بالای لیمو و اثر آن بر ترکیب شیر است.
3- مصرف لیموترش برای افراد دارای اختلالات اضطرابی خوب است؟
مصرف کردن لیموترش که از حد بگذرد، به دلیل تحریک سیستم عصبی و اثرات احتمالی ترکیبات آروماتیک آن، باعث افزایش هوشیاری، علائم اضطراب، بی قراری و در نتیجه بی خوابی یا اختلال در چرخه خواب شود.
4- لیموترش چه مشکلی می تواند برای گلو و مری ایجاد کند؟
تحریک بافت های گلو و مری یکی دیگر از عوارض مصرف لیموترش است، مضرات این میوه در افرادی که دچار عفونت یا التهاب در گلو و مری هستند بیشتر است.
5- آیا مصرف آبلیمو برای افراد با کم خونی ناشی از فقر آهن مفید است؟
برخلاف تصور عمومی، ترکیب آبلیمو با غذاهای آهن دار در برخی شرایط ممکن است به دلیل تشکیل کمپلکس های غیر قابل جذب با آهن غیرهم (Non-heme iron) باعث کاهش جذب آن شود.
با افزودن دیدگاه خود ما را همراهی کرده و نظر خود را با دیگران به اشتراک بگذارید
افزودن دیدگاه