ویتامین های چاق کننده کدامند؟ بهترین ویتامینهای افزایش وزن
- 1402/03/24
- اشتراک گذاری
- 3 از 5
اولاً، مصرف کالری بیشتر از آنچه که بدن شما سوزانده میتواند برای افزایش وزن مفید باشد. برای این منظور میتوانید به رژیم غذایی خود غذاهای پرکالری، مانند مواد چرب، پروتئینهای سنگین، محصولات لبنی، غلات و میوهها با مصرف پوست آنها، اضافه کنید.
ثانیاً، تمرینات ورزشی، به ویژه تمرینات مقاومتی مانند بدنسازی، میتواند به شما در افزایش عضلات و حجم بدن کمک کند. با هماهنگی با یک مربی و ترکیب تمرینات مناسب، میتوانید به تدریج وزن خود را افزایش دهید.
همچنین، مهم است که به استراحت کافی برسید. خواب کافی به بدن کمک میکند تا انرژی لازم را برای رشد و بهبود عملکرد بدن تأمین کند. در نهایت، در صورتی که قصد دارید وزن خود را افزایش دهید، بهتر است با متخصص تغذیه مشورت کنید. آنها میتوانند بر اساس شرایط شما، برنامههای تغذیه و ورزشی مناسبی برای شما تنظیم کنند.
در ادامه مطلب با غفاری دایت همراه باشید تا بدانید که ویتامینها چیستند، به چند دسته تقسیم میشوند؟ و چه نقشی در افزایش وزن می توانند داشته باشند؟ ویتامین های چاق کننده کدامند؟ آیا خوردن قرص ویتامین دی باعث چاقی میشود؟
ویتامینها چیستند و چه نقشی در افزایش وزن می توانند داشته باشند؟
ویتامینها ترکیبات آلی هستند که بدن برای فعالیتهای روزانه خود به آنها نیاز دارد. ویتامینها در سوخت و ساز مواد غذایی و اعمال حیاتی بدن نقش دارند؛ در صورتی که ویتامین به اندازه کافی به بدن نرسد باعث به وجود آمدن بیماریهای مختلف مثل بری بری و پلاگر میشود.
ویتامینها علاوه بر نقشی که در سوخت و ساز بدن دارند، به جذب مواد غذایی در روده نیز به عنوان چیزی شبیه به کاتالیزرو عمل میکنند. به طور کلی، هر یک از ویتامینها نقش خاصی در بدن ایفا میکنند و مصرف بیش از حد و یا کمبود آنها به بدن آسیب میرساند.
اگر شما هم از آن دسته افرادی هستید که به دنبال رسیدن به کاهش وزن و لاغری روشهای مختلفی را امتحان کردهاید، حتماً نام قرص لاغری را شنیدهاید. قرص لاغری یا همان قرص چربی سوز به نوعی دارویی محسوب میشود که بر روی میزان اشتها افراد تأثیرگذار است.
ویتامینها به چند دسته تقسیم میشوند؟
به طور کلی ویتامینها را میتوان به دو دسته کلی تقسیم بندی کرد که عبارتند از:
ویتامینهای محلول در آب
ویتامینهای محلول در آب جز ویتامینهای گروه B و C هستند. این ویتامینها همانطور که از اسم آنها پیدا است در آب حل میشود و اگر مصرف روزانه آنها بیش از حد باشد مقدار اضافی آن از بدن دفع میشود و کمبود آنها نیز به سرعت اثر خود را در بدن نشان میدهد. بنابراین میزان دریافت ویتامین در رژیم غذایی سالم حتماً باید مورد توجه قرار گیرد و حاوی مقدار مناسب این نوع ویتامینها باشد.
ویتامینهای محلول در چربی
این ویتامینها که در چربی حل میشوند در صورت مصرف زیاد آنها از بدن دفع نشده و در بدن و به خصوص در کبد ذخیره میشوند. به همین دلیل هم بیماریهای ناشی از مصرف زیاد این نوع ویتامینها دیر در بدن مشخص میشود.
به نظر میرسد که مصرف مولتی ویتامینها احتمالاً باعث میشود تا بدن تمام مواد مغذی مورد نیاز خود را دریافت کند و از آنجایی که ویتامینها بر میزان سوخت و ساز بدن تأثیر میگذارند بنابراین میزان دریافت ویتامینها میتواند بر میزان وزن افراد هم از لحاظ لاغری و هم از لحاظ چاق شدن تأثیر میگذارد.
کمبود کدام ویتامین باعث لاغری میشود؟
کمبود ویتامینهای مختلف میتواند عوارض منفی بر روی وزن بدن داشته باشد. کمبود برخی از مواد مغذی که باعث کاهش وزن میشوند شامل ویتامینهای D، C و B12 است.
کمبود ویتامین C و ویتامین B12 باعث به وجود آمدن وضعیتی در بدن میشود که به آن کم خونی گفته میشود و بدن نمیتواند سلولهای قرمز خون را به اندازه کافی تولید کند. کم خونی خود را به صورت خستگی، تنگی نفس، ضعف عضلانی، سرگیجه، ضربان نامنظم قلب، تغییر خلق و خو، سرگیجه و فراموشی و در نهایت کاهش وزن میشود.
- ویتامین د: کمبود ویتامین د میتواند باعث کاهش جذب کلسیم و کاهش استحکام استخوانها شود. این مشکل میتواند منجر به ضعف عضلات و کاهش وزن بدن شود. چنانچه بدن با کمبود کلسیم مواجه شود، نمیتواند در به جریان انداختن خون در رگهای بدن و انتقال این پیامها نقش خود را به خوبی ایفا نماید.
- ویتامین ب۱۲: کمبود ویتامین ب۱۲ میتواند به آنمیا (کاهش تولید سلولهای قرمز خون) منجر شود. علائم آنمیا شامل خستگی، ضعف عضلانی و کاهش اشتها میشوند که در نتیجه ممکن است به کاهش وزن بدن منجر شود.
- ویتامین ث: کمبود ویتامین C میتواند باعث کاهش سطح انرژی و اشتها شود. علاوه بر این، ویتامین C نقش مهمی در جذب آهن از طریق مواد غذایی دارد. کمبود آهن ممکن است منجر به کاهش اشتها و در نتیجه کاهش وزن بدن شود.
ویتامین B12 جزو ویتامین های چاق کننده بوده و در اشتها نقش مهمی ایفا میکند و باعث میشود که بدون آنکه به غذا نیاز داشته باشید غذای بیشتری بخورید. کمبود این ویتامین بر اختلالات گوارشی و کم خونی تأثیر میگذارد. برای اطمینان از اینکه به مقدار کافی ویتامین B12 دریافت میکنید باید نوع مواد غذایی در رژیم چاقی را به درستی انتخاب کنید. برخی از مواد غذایی حاوی ویتامین B12 عبارتند از:
- تخم مرغ
- مرغ
- میگو
- لبنیات
- ماهیهای چرب
- بوقلمون
کدام ویتامین باعث افزایش اشتها میشود؟
کمبود چه ویتامینی باعث گرسنگی می شود؟ آیا می دانستید برخی از ویتامینها در اشتها نیز تأثیر میگذارند و در نتیجه باعث میشود که غذای بیشتری بخوریم و بنابراین بر چاق شدن تأثیر میگذارند. به عنوان مثال، سطح پایین ویتامین B6 سطح سرتونین مغز را کاهش میدهد و همین موضوع بر افزایش اشتها تأثیر میگذارد. از طرف دیگر برخی از افراد مولتی ویتامینها را بر افزایش وزن و یا لاغری مقصر میدانند و به سبک زندگی و برنامه غذایی خود توجه نمیکنند.
ممکن است ویتامین D بتواند به عنوان ویتامینی که افزایش اشتها را تحریک میکند، مطرح شود. ویتامین D در واقع یک هورمون است که در بدن ساخته میشود و نقش مهمی در تنظیم سطح سرمی سایر هورمونها و عملکرد سیستم عصبی دارد.
برخی مطالعات نشان دادهاند که کمبود ویتامین D میتواند باعث کاهش اشتها و افزایش ریسک ابتلا به کاهش وزن شود. بنابراین، مصرف ویتامین D به صورت معتدل و بر اساس توصیه پزشک ممکن است در افزایش اشتها و وزن مفید باشد.
مهم است بدانید که تعدادی عوامل دیگر نیز میتوانند بر روی اشتها تأثیر بگذارند، از جمله فعالیت بدنی منظم، روزمره، تنوع رژیم غذایی، مصرف غذاهای پرکالری، تغذیه متعادل و سلامت عمومی بدن. به همین دلیل، بهتر است با متخصص تغذیه یا پزشک مشورت کنید تا رژیم غذایی و مکملهایی که ممکن است اشتها را تحریک کنند، به شما توصیه شوند.
کمبود کدام ویتامین باعث کاهش اشتها میشود
در کنار سایر عوامل کاهش اشتها، کمبود ویتامین B۱ (تیامین) میتواند باعث کاهش اشتها شود. ویتامین B۱ نقش مهمی در فعالیت سلولهای عصبی و متابولیسم گلوکز دارد. کمبود این ویتامین میتواند منجر به عارضهای به نام بربری (بری-بری) شود که با علائمی همچون کاهش اشتها، کاهش وزن، اضطراب، خستگی و ضعف عضلانی همراه است.
همچنین، کمبود ویتامین D نیز میتواند تأثیری در کاهش اشتها داشته باشد. ویتامین D نقش مهمی در تنظیم سیستم عصبی دارد و کمبود آن ممکن است باعث کاهش اشتها و اختلالات مرتبط با سیستم عصبی شود.
تأثیر ویتامین ها بر افزایش وزن | کدام ویتامین چاق کننده است؟
با توجه به میزان سوخت و ساز بدن و عوامل ژنتیکی مواد غذایی و ویتامینها روی بدن تاثیرات متفاوتی دارند. اگر به دنبال افزایش وزن هستید نباید نقش ویتامین های چاق کننده را در افزایش وزن و چاق شدن نادیده بگیرید. با این وجود انواع خاصی از ویتامینها و مکملها هستند که به شما کمک میکنند تا سریعتر و آسانتر به هدف خود که افزایش وزن است دست پیدا کنید.
اگر کاهش وزن شما به صورت ناگهانی و با سرعت اتفاق میفتد حتماً باید سریع به پزشک مراجعه کنید، اما در صورتی که این کاهش وزن با تغییر سبک زندگی و تغییر برنامه غذایی اتفاق افتاده باشد جای نگرانی نیست. انتخاب انواع رژیم غذایی معمولاً با هدف کاهش وزن برای آب کردن چربیهای اضافه بدن و افزایش سلامتی انجام میشود.
با این حال افراد زیادی هم هستند که علاقهای به کاهش وزن ندارند و در واقع برعکس آن به دنبال دریافت برنامه غذایی برای چاق شدن و ویتامین برای چاقی هستند.
دلایل زیادی برای افزایش وزن سریع وجود دارد. برای مثال بعضی از افراد میخواهند عضلات قویتری داشته باشند و بعضی میخواهند عملکرد روزانه خود را بهبود دهند و یا از لحاظ ظاهری نسبت به اندام خود رضایت ندارند و میخواهند که چاق شوند. اگر شما هم از این دسته از افراد هستید میتوانید با کمک مشاورین و رژیم برنامه غذایی و رژیم چاقی متناسب با خود را دریافت کنید.
ویتامین های چاق کننده | ویتامین هایی که باعث افزایش وزن می شوند
برای چاق شدن به مصرف بیشتر مواد غذایی نیاز دارید. در حقیقت با مصرف بیشتر مواد غذایی میزان کالری که دریافت میکنید افزایش مییابد و همین موضوع باعث چاقی میشود. مصرف ویتامین با هدف چاق شدن و برای افزایش وزن تنها در صورتی مؤثر است که مواد مغذی که باعث لاغری میشود را در برنامه غذایی حذف کنید.
بیشتر افرادی که یک رژیم غذایی سالم و متعادل دارند تمام ویتامینهای مورد نیاز خود را از طریق غذا دریافت میکنند و در نتیجه دچار کمبود مواد مغذی نمیشوند. اما یک رژیم غذای ناسالم بر میزان و نحوه جذب مواد مغذی در بدن تأثیر میگذارد و میتواند باعث افت سطح خون شود.
آیا خوردن قرص ویتامین دی باعث چاقی میشود؟
برای کمک به جذب کلسیم و سالم ماندن استخوانها بدن به ویتامین D احتیاج دارد، اما این ویتامین نقش دیگری نیز در بدن ایفا میکند و آن تقویت عملکرد سیستم ایمنی، سلامت قلب و عروق و کاهش التهاب است. به نظر میرسد ویتامین D به احتمال زیاد باعث افزایش وزن نمیشود، زیرا افرادی که اضافه وزن دارند مقادیر کمی از این ماده مغذی در بدنشان دیده شده است.
قبل از مصرف مکمل ویتامین D با متخصصین مشورت کنید تا مطمئن شوید که مصرف آن برای شما بی خطر است.برخی از مطالعات نشان میدهد ویتامین D ممکن است باعث افزایش وزن شود اما این مطالعات معمولاً بر روی گروههای خاص مثل زنان باردار انجام شده است و به همین دلیل نمیتوان آن را به همه افراد نسبت داد.
آیا ویتامین ب چاق کننده است؟
ویتامین ب در واقع یک گروه از ویتامینهاست که شامل چندین نوع ویتامین مانند بیوتین، اسید فولیک، ویتامین ب۶ و ب۱۲ است. این ویتامینها نقش بسیار مهمی در حفظ سلامتی بدن و عملکرد بهینه سیستم عصبی دارند، اما نمیتوان آنها را به عنوان ویتامینهای چاق کننده دستهبندی کرد.
ویتامینهای گروه ب در فرآیندهای متابولیکی بدن نقش دارند و میتوانند به سوخت رسانیدن مواد غذایی، تولید انرژی و فعالیت سلولها کمک کنند. با این حال، مصرف اضافه ویتامین ب به تنهایی نمیتواند باعث افزایش وزن شود. برعکس، در برخی موارد، ممکن است کمبود ویتامین ب منجر به کاهش اشتها، اختلالات گوارشی و کاهش وزن شود.
آیا قرص ویتامین ب چاق کننده است؟
قرص ویتامین ب به تنهایی نمیتواند به شما کمک کند تا چاق شوید. ویتامین ب مجموعهای از ویتامینهای مختلف است که نقش مهمی در عملکرد سیستم عصبی، متابولیسم و سلامت عمومی دارند. اما مصرف قرصهای ویتامین ب بدون نیاز و بر اساس توصیه پزشک یا متخصص تغذیه، نمیتواند منجر به افزایش وزن یا چاقی شود.
افزایش وزن و چاقی بیشتر به عوامل دیگری نیاز دارد، مانند مصرف کالری بیشتر از آنچه که بدن سوزانده میتواند، تمرینات ورزشی مناسب به همراه برنامه تمرینی منظم، تغذیه سالم و متعادل، مصرف منابع پروتئین، محصولات لبنی، مواد چرب و غلات، و همچنین استراحت کافی.
بهترین ویتامین برای چاقی پایین تنه
در صورتی که به دنبال افزایش وزن و چاقی پایین تنه یا بالاتنه هستید، بهتر است برنامه تغذیه خود را بر اساس نیازها و شرایط شخصیتان تنظیم کنید. مصرف ویتامینها تنها نمیتواند به تنهایی عامل اصلی در افزایش وزن شما باشد، اما میتوانند در کنار یک رژیم غذایی سالم و مناسب، سلامت عمومی بدن را حفظ کنند. با این وجود، چندین ویتامین و ماده مغذی میتوانند در رشد و افزایش وزن کمک کنند، از جمله:
- پروتئین: مصرف مقدار مناسب پروتئین از منابع مختلف مانند ماهی، مرغ، گوشت قرمز، لبنیات و سبوس گندم میتواند به رشد و نمو عضلات کمک کند و در نتیجه به افزایش وزن منجر شود.
- کربوهیدرات: مصرف منابع سالم کربوهیدرات مانند برنج، نان، ماکارونی و سیب زمینی میتواند انرژی لازم برای سوخت رسانیدن به بدن فراهم کند و در افزایش وزن مؤثر باشد.
- چربیهای سالم: مصرف چربیهای سالم مثل روغنهای گیاهی، آووکادو، ماهیهای چرب مانند سردماهی و تن ماهی میتواند به افزایش وزن کمک کند. اما بهتر است در مصرف چربیها معتدل بوده و به مقادیر توصیه شده توسط متخصصین تغذیه توجه کنید.
چه ارتباطی بین سطح ویتامین ای و چاقی وجود دارد؟
ویتامین E از ویتامین محلول در چربی است و در سبزیجات و غذاهای چرب مانند آجیل، ماهیهای روغنی، روغن زیتون و آووکادو به وفور وجود دارد. کمبود مزمن ویتامین E میتواند منجر به طیف وسیعی از بیماریهای مرتبط با سندرم متابولیک، از جمله بیماریهای قلبی، دیابت، بیماری آلزایمر و سرطان شود.
ویتامین ای یک ریز مغذی محلول در چربی است و از نظر تئوری، در افرادی که اضافه وزن دارند و مقادیر زیادی غذای چرب میخورند، باید سطح بالایی داشته باشد. با این حال، مطالعات نشان میدهد حتی در حالتی که مقدار ویتامین E در گردش خون زیاد است، در افراد چاق این ریز مغذی ضروری به بافت هایی که بیشتر از همه مورد نیاز است راه پیدا نمیکند.
بافت افراد چاق مصرف برخی از این چربیها و ویتامینها از جمله ویتامین E را رد میکنند زیرا در حال حاضر چربی کافی دارند. به همین دلیل، افراد چاق جز آن دسته از افرادی هستند که بیشتر از دیگران در معرض کمبود ویتامین ای قرار دارند.
خطرات احتمالی مصرف بیش از حد ویتامینها چیست؟
زمانی که به طور طبیعی از طریق مواد غذایی موجود در برنامه غذایی خود مواد مغذی از جمله انواع ویتامینها را دریافت میکنید بعید است که دریافت مقدار ویتامینها بیش از اندازه شود. دریافت بیش از اندازه ویتامینها معمولاً به مصرف مواد مکمل مربوط میشود، در صورتی که بیش از اندازه یا متناسب با نیاز بدن یک فرد نباشد میتواند منجر به بروز بیماری و حتی در موارد شدید، خطرناک هم باشد.
البته این موضوع در مورد ویتامینهای محلول در چربی اتفاق می افتد و ویتامینهای محلول در آب در صورتی که بیش از اندازه دریافت شود از بدن دفع میشود. مصرف بیش از حد برخی ویتامینها میتواند اثرات جانبی بر بدن داشته باشد که عبارتند از:
- ویتامین C: با وجود آنکه ویتامین C مسمومیت نسبتاً کمی دارد اما مقدار زیاد آن باعث اختلال در دستگاه گوارش از جمله اسهال، گرفتگی، حالت تهوع و استفراغ میشود و حتی در تشدید سر درد میگرنی نیز تأثیر میگذارد.
- ویتامین B3: مصرف بیش از حد این ویتامین باعث افزایش فشار خون، درد شکم، اختلال در بینایی و آسیب به کبد میشود.
- ویتامین B9: مصرف بیش از حد این ویتامین بر عملکرد ذهن تأثیر میگذارد و تأثیر سیستم ایمنی بدن را دچار اختلال میکند.
- ویتامین A: امکان ایجاد مسمویت از ویتامین A از طریق مواد غذایی تقریباً اتفاق نمیافتد و بیشتر به مصرف مکملها مربوط میشود. علائم مسمومیت از این ویتامین شامل تهوع، افزایش فشار مغز و در حالت بسیار شدید میتواند باعث مرگ شود.
- ویتامین D: مسمومیت با این ویتامین بر کاهش وزن، کاهش اشتها و ضربان نامنظم قلب شود. علاوه بر این سطح کلسیم خون را بالا میبرد که در نهایت میتواند به بعضی از اندامها بدن آسیب برساند.
- ویتامین E: مصرف بیش از حد ویتامین E منجر به لخته شدن خون و در نتیجه خونریزی و سکته مغزی میشود.
آیا مصرف بیش از حد ویتامین های چاق کننده یا حتی خود ویتامین ها کشنده است؟
مرگ ناشی از مصرف بیش از حد ویتامینها بسیار نادر است اما مواردی از مرگ و میر ناشی از مسمومیت با ویتامین نیز دیده شده است.
به عنوان مثال مصرف بیش از 200 میلی گرم ویتامین A و یا مصرف 10 برابر بیش از میزان مصرف مجاز روزانه میتواند باعث افزایش فشار مایع نخاعی و در نهایت آسیب رسیدن به اندامهای بدن شود. مصرف بیش از حد ویتامین D نیز در دراز مدت سطح کلسیم خون را بالا برده و میتواند منجر به مرگ شود. مصرف بیش از حد سایر ویتامینها هم میتواند عوارض جانبی احتمالی کشندهای مثل آسیب به کبد داشته باشد.
- آیا ویتامین های گروه B باعث کاهش وزن میشود؟ 1401/12/06
- سریع ترین و موثرترین روش های درمان سرماخوردگی 1402/11/01
- یخ شما را لاغر می کند! 1402/10/02
- درمان سریع گلو درد + بهترین آنتی بیوتیک برای کاهش التهاب گلو 1403/02/18
- کاهش تهوع و درمان سریع حالت تهوع + ۱۰ قرص حالت تهوع کاربردی 1402/09/28
با افزودن دیدگاه خود ما را همراهی کرده و نظر خود را با دیگران به اشتراک بگذارید
افزودن دیدگاه